mySoftware [Updates]

Once you create a user profile on Motifator and update with the appropriate information, the updates shown here will be specific to you.

rssFeeds [Syndicate]


forumforum
 

Old Motifator threads are available in the Archive.

Viewing topic "how do i change octave pitch in a keyboard split?"

     
Posted on: March 16, 2018 @ 02:30 PM
whiningstranger
Total Posts:  39
Joined  10-11-2003
status: Regular

Hello,

Very part time user here: is it possible to vary the octave in each individual voice when I’ve done a (say, 4 part) keyboard split?, So, for instance, I could have the center sound (middle c area) on the upper (or lower keyboard).

Thanks for any help,

Bob

  [ Ignore ]  

Posted on: March 16, 2018 @ 03:18 PM
5pinDIN
Avatar
Total Posts:  10168
Joined  09-16-2010
status: Legend

Each Part can Note Shifted up to +/- 24 semitones (2 octaves).

See [F4]-[SF1] Part Tone Tune on page 173 of the Motif Owner’s Manual.

  [ Ignore ]  

Posted on: March 16, 2018 @ 03:57 PM
whiningstranger
Total Posts:  39
Joined  10-11-2003
status: Regular

Thank you, this was very helpful. I take it that 2 octaves is the limit of note shift. (I think it’s enough, but am just asking)

Again, thanks for replying,

Bob

  [ Ignore ]  

Posted on: March 16, 2018 @ 04:56 PM
5pinDIN
Avatar
Total Posts:  10168
Joined  09-16-2010
status: Legend
whiningstranger - 16 March 2018 03:57 PM

Thank you, this was very helpful. I take it that 2 octaves is the limit of note shift. (I think it’s enough, but am just asking)

You’re welcome.

Yes, Note Shift is limited to +/- 2 octaves.

If you need to move pitch further, it has to be done at the Voice level, to each Element of the Voice. Coarse Pitch can be changed by +/- 48 semitones. See [F2]-[SF1] Normal Element Pitch Tune on page 138 of the Owner’s Manual.

However, doing so can affect the characteristic sound of the Voice. It’s best to use Note Shift as much as possible, and minimize the use of Coarse Pitch.

This thread, although concerning the Motif XF, goes into more detail on the topic:
http://www.motifator.com/index.php/forum/viewthread/475290/
Of course, the demo file I created can’t be loaded to the Classic.

  [ Ignore ]  

Posted on: March 16, 2018 @ 05:13 PM
whiningstranger
Total Posts:  39
Joined  10-11-2003
status: Regular

Thanks Spin

  [ Ignore ]  


 
     


Previous Topic:

‹‹ HOW TO CONVERT .X6A FORMAT TO .X3A FILES
Next Topic:

    adding a wheel effect in aftertouch ››