mySoftware [Updates]

Once you create a user profile on Motifator and update with the appropriate information, the updates shown here will be specific to you.

rssFeeds [Syndicate]


forumforum
 

Old Motifator threads are available in the Archive.

Viewing topic "FW Driver Probs"

     
Posted on: September 22, 2017 @ 10:51 AM
Potzblitz22
Total Posts:  19
Joined  11-17-2010
status: Regular

First of all I hope I can explain with my poor English what my problem is ( I know I have a lot more probs;-))
I ve had a working System...after changing my Comp I got a driver problem.
I work with XS8 and Win 10 and Cubase 8.5 (but my Problem starts earlier. I have to say, I have installed the newest BIOS and drivers of XS8 becaus it was a new installation.
Everytime I start the computer and look in the system of win 10 I see 4 Entrys with yello signs beneath the “YAMAHA FX BUS”. When I search a driver in the context menue, i get the Message The newest one is installed...but if I look in the rider(?) “common” I see the message “ The item cannot be startet Code 10.
I ve installed and de- installed The driver a plenty of times and one time it happend, that It works ( i dont know the sequence what i ve done), but next time I restart the computer ..the same failure.
Perhaps it is helpful to know, that there are about 10 entrys an 20 entrys with yello signs under OHCI 1394 Hostcontroller.
THank you

  [ Ignore ]  

Posted on: September 22, 2017 @ 12:13 PM
5pinDIN
Avatar
Total Posts:  9584
Joined  09-16-2010
status: Guru

Which Operating System (firmware) version is installed in the XS8?

Exactly which FW driver (version number) are you trying to install?

  [ Ignore ]  

Posted on: September 22, 2017 @ 01:33 PM
Potzblitz22
Total Posts:  19
Joined  11-17-2010
status: Regular

Firmwire is 1.56.3
FW Driver is 166X64 for win 10
In Addition I can say, that there seems to be a differnce if I reboot the Computer or shut down.....in the case of rebooting the computer remembers ...

  [ Ignore ]  

Posted on: September 22, 2017 @ 04:29 PM
5pinDIN
Avatar
Total Posts:  9584
Joined  09-16-2010
status: Guru

The most recent firmware for the XS is version 1.60. It adds new features and has several fixes over version 1.56. You might want to install it.

XS OS v1.60:
http://download.yamaha.com/file/21001

Did you ever update the IEEE1394 firmware to version 1.07?
If so…
Is IEEE1394 Driver set to “FW”?
Check at [UTILITY] > [F1](General) > [SF4](Auto Load).

Also, some FireWire chipsets are not properly compatible with the interface in the XS8.

  [ Ignore ]  

Posted on: September 22, 2017 @ 11:19 PM
Potzblitz22
Total Posts:  19
Joined  11-17-2010
status: Regular

Yes...i ve the the most recent firmware 1.07 installed....and the card has an “ allowed” chip from TI....The Xs wakes up in FW mode.The problem occurs bevore I connect the XS...so it has to be a problem within the computer.

  [ Ignore ]  

Posted on: September 23, 2017 @ 02:35 AM
5pinDIN
Avatar
Total Posts:  9584
Joined  09-16-2010
status: Guru

OK on the 1.07 IEEE1394 firmware and TI FW chipset.
In that case…

Potzblitz22 - 22 September 2017 10:51 AM

[...]Everytime I start the computer and look in the system of win 10 I see 4 Entrys with yello signs beneath the “YAMAHA FX BUS”.

I presume those entries are:
Yamaha mLAN16E2
Yamaha Steinberg FW Bus
Yamaha Steinberg FW WDM Audio
Yamaha Steinberg FW WDM MIDI

If so, before trying to fix that…

 

Potzblitz22 -

[...] Perhaps it is helpful to know, that there are about 10 entrys an 20 entrys with yello signs under OHCI 1394 Hostcontroller.

...you should probably determine if the 1394 OHCI Compliant Host Controller entries with yellow symbols are related to the problem.

I suggest that you uninstall the Yamaha Steinberg FW driver, reboot the computer, and check the 1394 OHCI Compliant Host Controller entries again. If you still see yellow symbols, what are those entries? Post a screen capture if you can.

  [ Ignore ]  

Posted on: September 23, 2017 @ 04:47 AM
Potzblitz22
Total Posts:  19
Joined  11-17-2010
status: Regular

I think its problem within the Comp and my card.
What i ve done...I take away the FW shut down an restart..no entry..so far so good..I install the card..it will recongnized wit one entry..i restart the computer ...everthing ok..I install the FW driver..there is one entry with yamaha FW bus..ok..I restart ..still ok..but when I shut down the system and star completley new...i got 11 entryie of the host 1394 , about 20 with yellow triangle...an 6 entris with Yamaha FW Bus with triangles also…

Image Attachments
Screenshot (1).png
  [ Ignore ]  

Posted on: September 23, 2017 @ 07:22 AM
5pinDIN
Avatar
Total Posts:  9584
Joined  09-16-2010
status: Guru

There might be a driver conflict.

First, if your computer has a FW port on the motherboard, make sure it’s disabled in the BIOS setup.

Otherwise, using the Legacy driver for the 1394 OHCI Compliant Host Controller might help.

See https://www.studio1productions.com/Articles/Firewire-1.htm

  [ Ignore ]  

Posted on: September 23, 2017 @ 08:10 AM
Potzblitz22
Total Posts:  19
Joined  11-17-2010
status: Regular

Wow…
after two days wandering through the net yo help me really to solve my problem...I was on the site you told me already, but on the card, I bought there was an advertisment says..Ready for WIN 10.So, I never thoght that win 10 need a Legacy driver…
Many thanks to you..and when you ever are in Munic dont hesitate to contact me...you have an invitation for a Mass Beer free..and when i m drunken my English will be better..Thanks a lot
Peter

  [ Ignore ]  

Posted on: September 23, 2017 @ 11:18 AM
5pinDIN
Avatar
Total Posts:  9584
Joined  09-16-2010
status: Guru
Potzblitz22 - 23 September 2017 08:10 AM

Wow…
after two days wandering through the net yo help me really to solve my problem...I was on the site you told me already, but on the card, I bought there was an advertisment says..Ready for WIN 10.So, I never thoght that win 10 need a Legacy driver…

Ready for Win 10, but not ready for the IEEE1394 driver that Microsoft provides with Windows 10?  ;-)

 

Potzblitz22 -

Many thanks to you..and when you ever are in Munic dont hesitate to contact me...you have an invitation for a Mass Beer free..and when i m drunken my English will be better..Thanks a lot
Peter

You’re welcome.

I’m unlikely to be visiting Germany, but thanks for the invitation. Your English is certainly good enough to communicate, even without alcohol.

Let’s see what I remember of German…
Ich hat vier jahre Deutsch im Gymnasium studiert. But that was over 50 years ago, and I haven’t had a reason to use it very much. Also, mein Deutsch ist zehr schlecht.

I hope I didn’t make too many mistakes.

  [ Ignore ]  

Posted on: September 24, 2017 @ 03:42 AM
Potzblitz22
Total Posts:  19
Joined  11-17-2010
status: Regular

Great,
You do a great job here.
Thanks a lot

  [ Ignore ]  


 
     


Previous Topic:

‹‹ Vocoder question
Next Topic:

    question about output conn- FW ››